O knjigama


Zlatko Pangarić

DA IZ MENE JEDNOM OPOJNO ZAMIRIŠE

(Jasmina Hanjalić: Sve u jednom jedno u svemu. "VAT" Vitez, 2011)

Jasmina Hanjalić: Sve u jednom jedno u svemu

Knjiga pesama bosanskohercegovačke književnice Jasmine Hanjalić strukturisana je u tri dela i sadrži oko pedesetak pesama. Ovo je njena prva knjiga poezije.

Osim naslova ("Dva u jedan" "Tri u jedan“ i "Sve u svemu“ koji referiraju na naš potpuno komercijalizovani život) pesnikinja nije ironična, tj. ne postoji ironijski odmak od stvarnosti. Pesme su, dakle, pisane iz samog doživljaja stvarnosti – i toj stvarnosti potpuno pripadaju. To naravno ima svoju zamku, zamku naivnosti. Ipak, Jasmina Hanjalić ne pada u tu zamku. Zašto? Pa, verovatno zbog svog godišta, zbog životnog iskustva, zbog obrazovanja i zanimanja doktora medicine.

Jasmina nas uvodi u svoj svet – a to je postdejtonski i postjugo­slo­ven­ski svet. Čini se da je pravi svet bio onaj prijašnji. Uglavnom, imamo odnos prijašnjeg mla­de­nač­kog i današnjeg turobnog sveta i života. Dakle, "preslikavamo već viđeno“ i "pogreške su postale pravilo“ (Pokušaću suprotno). Sve je polovično, sve je upola reali­zovano, upola ure­đe­no i upola popravljeno, "polovičnom tugom srušenog povjerenja / prepolovljena vraćam se omči navika“ (Do pola).

Biti blizu života, neposrednost, kao Jasminina poetska strategija stvara utisak ličnog sve­do­čan­stva. Iz te perspektive je ironija ili satira zaista nešto neprimereno (Nenaučeni da volimo sebe).

Jasmina kaže da "postoje pjesme / kojima ću potpuno vjerovati, / srcem ispjevane u tišini istine“ (Istina tišine), "sebi ću vjerovati da bih mogla i drugima“ (U napuštenom ljetnikovcu) i "besmisao sa iznova ruga ljepoti osjećanja“ (Ljepota osjećanja) – i u tim stihovima, u tom poverenju i verovanju, krije se pesnička duša ili razlog zašto Jasmina piše.

U poslednjem, trećem delu, knjige pesnikinja nas uvodi u svoje životne prilike i životno okruženje. Dokumentaristički. Opštiji nivo prethodnih delova ovde nalazi svoj izvor.

Sve u svemu, ovo je dobra i iskrena poezija, poezija koja ne pati od mladenačkog nesna­la­ženja ili savremenih, često ispraznih, jezičkih eksperimenata. Jasminina poezija nudi auten­tič­no životno iskustvo. To je izgleda sudbina naše generacije, a nove generacije koje dolaze iza nas, teško da će nam verovati.
 

nazad